Ga terug

Mexicaans menu voor 10 personen

Porties 10 personen

Benodigdheden

  • Blender

Ingrediënten

Chili sin Carne

  • 3 blikken/ 1200 gram zwarte bonen
  • 2 blikken/ 800 gram linzen
  • 6 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 6 paprika's
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 150 gram chipotle in adobo
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1/2 blokje bouillonpoeder (groentebouillon)
  • olie om in te bakken

Chipotle kip

  • 800 gram kipfilet
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 grote witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram chipotle in adobo
  • olie

Refried beans

  • 2 blikken/ 800 gram zwarte bonen
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram chipotle in adobo
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • peper en zout naar smaak

Chipotle mayonaise

  • 250 ml mayonaise
  • 50 gram chipotle in adobo

Pico de Gallo salsa

  • 8 grote tomaten
  • 2 witte uien
  • 2 jalapeno pepers
  • 2 limoenen
  • verse koriander naar smaak
  • peper en zout naar smaak

Frisse mango salsa

  • 4 tot 6 rijpe mango's
  • 2 rijpe avocado's
  • 2 rode uien
  • 4 rode paprika's
  • 2 limoenen
  • 2 jalapeno's
  • verse koriander naar smaak
  • peper en zout naar smaak

Knoflook garnalen

  • 500 gram garnalen
  • 4 teentjes knoflook
  • olie om in te bakken
  • peper en zout naar smaak
  • verse koriander optioneel

Guacamole

  • 6 rijpe avocado's
  • 2 limoenen het sap
  • 2 jalapeno's fijn gesneden
  • peper en zout naar smaak
  • verse koriander optioneel

Quesadilla's

  • 2 pakken tortilla wraps met maismeel 16 stuks
  • 300 gram geraspte cheddar
  • 300 gram geraspte mozzarella
  • flinke scheppen van de chili sin carne

Overig

  • 400 gram tortilla chips
  • 1 krop ijsbergsla
  • 5 limoenen
  • 250 gram zure room
  • 40 tortilla's voor de taco's mais

Instructies

Eerst de gerechten die je prima een dag van te voren kunt maken.

    Chili sin Carne

    • Snijd de ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook enkele minuten aan in een pan. Voeg vervolgens de komijn, gerookte paprikapoeder en chipotle in adobo toe. Laat dit enkele minuten aanbakken. Vervolgens doe je dit mengsel samen met de zwarte bonen, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon in een stoofpan. Laat zo'n 2 uur opstaan op laag vuur. Ondertussen snijd je de 6 paprika's, deze voeg je halverwege toe.

    Chipotle kip

    • Pocheer de kip. Doe de kipfilets in een pan en voeg koud kraanwater toe, totdat de kipfilets onder staan. Breng het water langzaam aan de kook. Laat de kip zo'n 20-25 minuten in het water op laag vuur doorkoken. Voeg voor de smaak een halve witte ui en 1 teentje knoflook toe aan het water.
    • Voor de saus blend je de chipotle in adobo (ook de saus!) met de andere halve ui en het teentje knoflook in een blender. Voeg 2 eetlepels olie toe.
    • Zodra de kip gaar is haal je de filets uit elkaar met twee vorken. Meng de pulled chicken met de saus in een kom.
    • Voor het serveren verwarm je het geheel op in een pan.

    Chipotle mayonaise

    • Meng de 250 gram mayonaise met de 50 gram chipotle in adobo in een blender. Proef daarna even. Is de saus te scherp? Voeg dat nog wat mayonaise toe.

    Pico de Gallo salsa

    • Was de tomaten en eventueel de koriander en laat deze uitlekken. Pel de uien en snij deze in kleine blokjes. Snij ook de tomaten in kleine blokjes. Snijd de jalapeno's in tweeën en verwijder de zaadlijsten en zaden. Snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Optioneel: snij de koriander fijn. Meng alles in een kom. Snij de limoen doormidden en pers het sap uit over het mengsel. Voeg naar smaak peper en zout toe.

    Frisse mango salsa - alles op de avocado na kun je een dag van te voren bereiden.

    • Snijd alle ingrediënten, op de avocado, limoen en jalapeno na, in kleine blokjes. Doe het geheel in een kom of schaal. Snijd de koriander fijn en pers de limoen uit. Mix alles en voeg optioneel nog zout en peper toe naar smaak. Voeg de in blokjes gesneden avocado pas toe net voordat je het gaat eten om te voorkomen dat deze bruin wordt.

    Onderstaande kun je pas op de dag zelf maken

      Knoflook garnalen

      • Marineer de garnalen in een beetje olie en fijn gesneden (of geperste) knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe. Bak de garnalen in een hete pan of wok voor 1 tot 2 minuten per kant. De garnalen zijn klaar als de binnenkant van het dikste gedeelte van de garnaal niet meer doorzichtig is.
        Top eventueel af met wat verse koriander.

      Guacamole

      • Gebruik een kom en doe hier het vruchtvlees van de avocado in. Prak dit met een vork en meng vervolgens de jalapeno en optioneel koriander doorheen. Breng het vervolgens op smaak met limoensap, peper en zout. 

      Quesadilla's

      • Verwarm een 8 goede scheppen van de chili sin carne in een pan.
      • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg hier een tortilla in (je hoeft geen olie of boter toe te voegen). Doe een mix van de twee kazen op de tortilla. Voeg vervolgens een goede schep van de Chili sin Carne toe en spreid dit gelijkmatig uit over de tortilla. Voeg nu weer wat kaas toe op de Chili sin Carne. Vervolgens leg je de tweede tortilla erop en druk je deze zachtjes aan. Zet het vuur halfhoog.
        Wanneer de kaas begint te smelten en de onderste tortilla knapperig en bruin is, draai je ze voorzichtig om! Je kunt 2 spatels gebruiken om de quesadilla om te draaien maar ook een bord. Als ook de andere kant mooi bruin is is de quesadilla klaar. Maak op dezelfde manier de tweede.
      • Snijd mooie punten van de quesadilla's met Chili sin Carne en serveer ze op een mooie schaal. Garneer de quesadilla's met koriander (optioneel) en wat verse limoensap!

      Tortilla's voor de taco's

      • Begin op tijd met het verwarmen van de tortilla's. Zet voor het verwarmen van de tortilla's een koekenpan op hoog vuur. Wanneer de pan goed heet is leg je de tortilla in de pan. Keer om en verwarm voor 15 tot 20 seconden per kant, of tot de tortilla goed warm is.
      • Stapel de tortilla's op een bord en bedek ze met een schone theedoek. Zo garen ze door en koelen ze niet af.

      Overig

      • Snijd de ijsbergsla fijn en doe in een kom.
      • Doe de tortilla chips in bakjes.
      • Doe de zure room in bakjes.
      • Snijd de 5 limoenen doormidden en leg deze op de tafel.