Taco’s Al Pastor – uitgebreide variant

2.9K
WHAT'S SPECIAL
Grillen, wachten en heerlijk eten. Perfect gerecht voor op de uitgebreide BBQ!

In dit recept lieten we jullie al kort de geschiedenis van de Al Pastor zien. Er zijn veel bereidingswijzen die gebruikt worden voor de Taco’s Al Pastor, in dit recept zullen we jullie meenemen in de uitgebreidere versie. Ook hier geldt dat er verschillende bereidingswijzen zijn (koken, bakken, of grillen). We zullen dan ook alle drie de bereidingswijzen voor jullie beschrijven. Daarbij moet gezegd worden dat het grillen aan het spit, de meest traditionele variant is! Maar, we begrijpen dat niet iedereen een fancy barbecue of grill tot zijn beschikking heeft (eigenlijk weten we dat het in Nederland gewoon erg vaak regent, en je van dit gerecht natuurlijk ook op regenachtige dagen wil kunnen genieten).

Wil je weten hoe je lekkere mais tortilla’s maakt? Klik dan hier.

Taco’s Al Pastor – uitgebreide variant

De bereidingswijze van de marinade is voor iedere variant hetzelfde. Zorg in ieder geval dat je onderstaande ingrediënten bij de hand hebt!

 • 8 Guajillo pepers
 • 2 Ancho pepers
 • 6 Teentjes knoflook
 • 250 ml Ananassap
 • 125 ml Sinaasappelsap
 • 1 theelepel Achiote pasta
 • 1 eetlepel Komijn
 • 1 eetlepel Tijm
 • 1 eetlepel Paprikapoeder
 • 1 eetlepel Oregano
 • 2 Laurierblaadjes
 • 3-5 Kruidnagels
 • Zout (naar smaak)
 • 1 witte ui
 • 1 kilo Gesneden varkensschouder of varkenslapjes (of rundvlees als je geen varkensvlees eet)
 • Tortilla's
 • 1 Kopje ananasblokjes
 • 1 Rode ui
 • Koriander (naar smaak)

Marinade

 1. Kook een liter water, en halveer de Guajillo en Ancho-pepers, en verwijder de zaadjes. De Guajillo pepers hebben een scoville waarde van tussen de 2500 en 5000, wat vergelijkbaar is met Tabasco-saus. Hou je van wat pit; dan kun je wat zaadjes laten zitten. Ditzelfde geldt voor de Ancho-pepers. Deze zijn weliswaar wat milder, maar de combinatie van deze pepers kan – tenzij goed ontzaad – de gemiddelde Hollandse tong toch flink laten tintelen.

 2. Zodra de zaadjes zijn verwijderd, doe je de pepers in een hittebestendige kom en voeg je het kokende water toe. Laat de pepers weken tot ze zacht zijn.  Zodra de pepers zacht zijn, haal je ze uit het water, maar gooi het water niet weg! Dit water kun je gebruiken wanneer je er voor kiest het vlees te koken, in plaats van te grillen of te bakken!

 3. Doe de pepers, samen met de andere ingrediënten (knoflook, ui, paprikapoeder, sinaasappelsap, ananassap, peper, oregano, kruidnagels, tijm, komijn en zout), in de blender, totdat er een wat dikkere marinade ontstaat.

 4. Bestrijk het vlees aan alle zijden met de marinade, en doe het gemarineerde vlees in een schaal, zoals een glazen ovenschaal, en dek deze af met aluminiumfolie. Zet deze schaal een nacht in de koelkast zodat de marinade lekker in het vlees kan trekken.

Grillen – optie 1

 1. De lekkerste – en dus door ons aangeraden methode – om het vlees te bereiden, is door het vlees te grillen. Hiervoor volg je de volgende stappen:

  Zet je grill aan, waarbij de helft van de grill heet is, en de andere helft koud.

 2. Spies de lappen vlees aan het spit. Het liefst gebruik je hier 3 of 4 ijzeren(!) spiesen voor. Zoals we eerder schreven, het Al Pastor-vlees is afgeleid van de bekende shoarma, en dat is dus precies het resultaat dat je probeert na te bootsen; de aan het spit geregen stukken vlees zoals die ronddraaien in de jullie welbekende shoarma-tenten. Je zult in de gebruikte ovenschaal nog wat marinade achterlaten, die kun je gewoon bewaren!

 3. Zodra je het vlees aan de spiesen hebt zitten, gebruik je de hete kant van de grill om het vlees aan alle kanten dicht te schroeien. Grill het vlees op die manier zo’n 2 tot 3 minuten per kant aan. Leg hierna het vlees op de koude kant van de grill, doe het deksel dicht en speel een beetje met de temperatuur, zodat de grill tussen de 175⁰C en 200⁰C zit. Laat het vlees tussen de 1,5 en 2 uur grillen. Zorg wel dat je tussendoor het vlees omdraait, en waar nodig bestrijkt met de overgebleven marinade!

 4. Als het vlees klaar is, haal je het van de grill en snijd je het vlees in repen. Pas op, de spiesen zijn heet.

  Nu ben je klaar om je taco’s te gaan opmaken. Dit doe je door deze naar smaak met vlees, ananasblokjes en rode ui te beleggen.

Bakken – optie 2

 1. Heb je geen fancy grill tot je beschikking, of mis je een set spiesen? Geen zorgen, je kunt het vlees gewoon in de bakpan bakken!

  Hiervoor volg je de volgende stappen:

 2. Verhit een pan met een ruime hoeveelheid olie (olijfolie of zonnebloem olie does the trick!). Haal het vlees uit de marinda, en schraap de marinade van het vlees en snijd het vlees in repen. Je zult merken dat, zodra je het vlees gaat bakken, de achterblijvende marinade sneller kan gaan aanbranden, dan dat het vlees gaar is. Dit voorkom je door voldoende olie te gebruiken (maar niet zoveel dat je gaat frituren, we zijn niet met frikandellen bezig!) en de marinade van tevoren goed te verwijderen.

 3. Bak het vlees tot het gaar is en smullen maar! Maak de taco’s op met de repen vlees, gesneden rode ui en ananas naar smaak. Je kunt ook naar smaak korinader toevoegen.

Braden – optie 3

 1. We hoorden je bij het lezen van de vorige bereidingswijze al denken; de marinade van het vlees halen? Is dat niet zonde van de rijke smaak die deze marinade heeft? Dat klopt wel een beetje, maar het vlees heeft de hele nacht de kans gehad de marinade op te nemen (en we verklappen je; dat heeft het ook gedaan ). Mocht je toch een variatie willen waarbij je veel van de smaak van de marinade omzet in een lekkere saus, dan volg je gewoon deze stappen:

 2. Verhit een braadpan met een beetje olie. Ondertussen snijd je het vlees in repen en haal je de grootste delen van de marinade er van af. Natuurlijk bewaar je de marinade, anders zou je niet voor deze bereidingswijze hebben gekozen.

 3. Schroei het vlees aan alle kanten dicht. Zodra het vlees is dichtgeschroeid, blus je de braadpan af met een deel van het ‘peperwater’ dat je toevallig nog bewaard hebt van gisteren. Voeg ook de resterende marinade toe.

 4. Laat het vlees zachtjes sudderen, totdat het vlees gaar is. Je zult zien dat de marinade in combinatie met het water zachtjes inkookt, tot een lekkere saus. Het kan zijn dat de saus eerder is ingekookt, dan dat het vlees klaar is, voeg dan steeds in beetjes het resterende water toe.

  Zodra het vlees gaar is en de saus de juiste consistentie heeft, ben je klaar om aan tafel te gaan!

Opmaak

 1. Maak de taco’s op met de repen vlees, gesneden rode ui en ananas naar smaak. Je kunt ook naar smaak koriander toevoegen.

Main Course
Meat, Warm

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close