Tinga de pollo / kip Tinga

130
WHAT'S SPECIAL

Makkelijk te bereiden en zeer smaakvol!

Tinga de pollo of kip Tinga is een typisch Mexicaans gerecht, bereid met versnipperd vlees. Tinga werd al beschreven in kookboeken rond 1880 en betekent zoiets als “vulgair” of “wanordelijk”. Dat wanordelijke komt waarschijnlijk door de heerlijke smaken, en de mogelijkheid veel typen vlees te gebruiken. Of je nu kip, rundvlees of varkensvlees gebruikt, het gerecht zal heerlijk smaken!

In dit geval maken we de Tinga met kip, tinga de pollo. Dit is een traditioneel recept uit Pueblo. Het is een stoofpot van kip (pulled chicken) in een saus van tomaten, pepers en ui. Traditioneel wordt het gegeten met rijst maar het smaakt ook fantastisch in tortilla’s met avocado en ingelegde ui.

Variaties Tinga de pollo / Kip Tinga

  • Basis: Wij eten de kip Tinga in een taco maar de Tinga de Pollo smaakt ook heerlijk op een tostada of met Mexicaanse witte rijst.
  • Toppings: Een frisse toevoeging is een schep Pico de gallo of ingelegde rode ui. Zwarte bonen, feta, ijsbergsla, bosuitjes en zure room zijn ook fantastische toppings voor dit gerecht.

Tinga de pollo

Tinga is een typisch Mexicaans gerecht, bereid met versnipperd vlees.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min

Benodigdheden

  • Blender

Ingrediënten

  • 500 gram Kipfilet
  • 1.5 kop Kippenbouillon
  • 2 Witte uiten
  • 150 gram Chipotle in adobo saus bijv. La Morena Chipotle in adobo saus
  • 6 Tomaten
  • 4 teentjes Knoflook
  • 2 Laurierbladen
  • 1 theelepel Mexicaanse oregano
  • Peper en zout naar smaak
  • Toppings wij kozen voor rode ingelegde ui en koriander

Instructies

  • Hoewel we meestal kipfilet bakken, doen we dat in dit geval niet! Koken is net zo makkelijk, en nog gezonder ook! Voor het koken gebruik je namelijk geen vet.
  • Zet daarom een pan water op. Je kunt natuurlijk eerst het water koken in de waterkoker.
    Zodra het water kookt, voeg je een beetje zout, een laurierblad en de kip toe. Laat de kip zo’n 20 minuten koken op laag vuur. Controleer regelmatig of de kip gaar is. Dit kun je zien doordat de kip gaat drijven zodra hij klaar is.
    Kijk goed of de kip gaar is van binnen, dit kun je doen door de kip open te snijden. Mocht dat nog niet het geval zijn, kook het dan nog iets langer.
  • Zodra de kip gaar is ‘shred’ je deze met twee vorken op een snijplank.
  • Terwijl de kip staat te koken, begin je met het maken van de saus. Pel de ui en snij deze in dunne reepjes of blokjes. Pel de knoflookteentjes en hak deze in kleine stukjes.
  • Verhit een paar eetlepels olie in een pan en bak de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
  • Snijd de chipotlepepers en tomaten in grove stukken. Doe deze daarna in een blender.
  • Let op met de chipotles, in het traditionele Mexicaanse recept gaat een heel blik chipotles. Voor sommige mensen kan dit te pittig zijn. Wij gebruikten daarom een half potje. Voeg ook gerust de smaakvolle adobo saus toe. Deze hoeveelheid was lekker pittig, maar niet té.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en één tot twee theelepels oregano. Het liefst gebruik je Mexicaanse oregano. De Mexicaanse oregano is namelijk sterker van smaak dan de oregano die wij gewend zijn. Ook heeft de Mexicaanse oregano smaken van zoethout en citrus.
  • Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en blend!
  • Vervolgens giet je de saus in de pan met de ui en knoflook. Je kan er voor kiezen om een extra laurierblad toe te voegen om het meer smaak te geven.
  • Kook de saus 5 minuten en proef ‘m dan. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Voeg vervolgens de kip toe en meng alles goed. Laat het geheel nog 5 minuten koken.
  • Vind je de saus te dun? Laat het geheel dan rustig op laag vuur doorpruttelen totdat je de gewenste dikte krijgt.
  • Verwarm de tortilla's kort in een pan of in de magnetron.
  • Nu kun je de taco's gaan opmaken! Doe een goede schep van de Tinga de Pollo op de tortilla's en voeg de toppings toe. Wij kozen voor rode ingelegde ui en koriander.

Notities

Bewaartip: De Tingo de pollo kan je zo’n 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer. 

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close