Mais Tortilla’s

333
WHAT'S SPECIAL

Eigenlijk niets.. hier begint je avontuur!

De Mexicaanse mais tortilla’s worden, in tegenstelling tot de meeste tortilla wraps die in de meeste Nederlandse supermarkt worden verkocht, gemaakt met maismeel in plaats van bloem. De bloem tortilla’s die je hier vaak koopt, zijn – naast dat ze met bloem worden bereid – een stuk groter dan de traditionele Mexicaanse mais tortilla’s. Deze grotere bloem tortilla’s zijn daardoor geschikter voor de traditionele burrito’s en quesedilla’s. Je zult het verschil in smaak ook duidelijk merken! Waar bloem tortilla’s wat zachter zullen zijn, bevatten ze minder smaak dan de mais tortilla’s. In de gerechten die we beschrijven wordt meestal gewerkt met de smaakvollere mais tortilla’s (tenzij anders aangegeven natuurlijk)!

Variatie mais tortilla’s

 • Meel: de traditionele tortilla’s worden in Mexico gemaakt met maismeel. Gebruik je echter liever bloem? Ga dan naar dit recept.

Mais tortilla’s

Met dit simpele basisrecept bereid je ongeveer 15 tortilla’s. Je zult aan 3 tot 4 tortilla’s per persoon (inclusief vulling) genoeg hebben voor een heerlijke avondmaaltijd.
Porties 15
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 40 min

Benodigdheden

 • Weegschaal
 • Pan
 • Tortillapers of koekenpan
 • zip-lock zakje of bakpapier

Ingrediënten

 • 250 gram Masa Harina
 • 350 ml warm water 
 • 2.5 gram zout
 • scheut olie bijvoorbeeld koolzaadolie of olijfolie

Instructies

 • Om te beginnen doe je Masa Harina en het zout in een kom, daar doe je 2/3e van het warme water bij. Mix alles, en je zult zien dat je nog een enigszins korrelige deegsubstantie krijgt.
 • Blijf hierna beetje voor beetje warm water toevoegen, totdat het mengsel een gladde deeg vormt.
  Het kan zijn dat het deeg niet helemaal goed is:
  1. Als het deeg te plakkerig is, sprenkel er dan wat masa harina bij om het wat droger te maken.
  2. Als het deeg te korrelig en niet pakkend is, voeg dan steeds een klein beetje water toe totdat je de juiste consistentie hebt.
  Zodra je de juiste substantie hebt, kneed je het deeg uitgebreid, zoals je bij brooddeeg zou doen.
 • Verdeel hierna het deeg in kleine balletjes ter grootte van ongeveer een golfbal (9-10cm diameter).
 • Hierna is het tijd om de deegballetjes plat (niet te dik!) te maken. In de ideale situatie heb je een tortilla pers, maar dat is geen vereiste! Plaats een balletje tussen twee stroken plastic folie. Je kunt hiervoor prima een in tweeën geknipt zip-lock zakje gebruiken. Dit voorkomt dat het deeg blijft plakken aan het werkblad waar je ze op perst. Zodra je een balletje tussen twee helften van het plastic zakje hebt geplaatst, kun je deze plat drukken met elke plat stuk keukengereedschap dat je tot je beschikking hebt. Je kunt hiervoor de onderkant van een glazen ovenschaal gebruiken.
  De ideale omvang van de tortilla’s bepaal je zelf, maar wij raden een 12-14cm diameter aan.
  Zodra je een mooie platte tortilla hebt, zou je het plastic er zo vanaf moeten kunnen trekken. Blijft het plakken? Dan is het deeg te nat, valt het uit elkaar, dan is het te droog (zie hierboven hoe je dit kunt oplossen)
  Krijgen je tortilla’s geen mooie ronde vorm? Probeer dan de randen af te snijden door er een omgekeerd kommetje op te drukken, zodat de randen netjes in een cirkel worden afgesneden. Van alle restjes kun je weer een mooi nieuw bolletje maken.
 • Het bakken van de tortilla’s kun je op twee manieren doen, maar voor beide manieren gebruik je een gewone bakpan, zoals je die ook gebruikt om pannekoeken of een ei te bakken.
  Bij de eerste, simpelste methode, verwarm je de pan op middelhoog vuur. Daarna bak je de tortilla’s ongeveer een minuut per zijde.
  Bij de tweede methode, verwarm je de pan tevens op middelhoog vuur, maar bak je de tortilla’s eerst voor ongeveer 10 seconden aan beide zijden. Hierna bak je ze nog ongeveer een minuut per kant af. Je tortilla’s zouden nu iets luchtiger moeten zijn.
  Het zal even puzzelen zijn om het vuur en de pan op de juiste temperatuur te krijgen, maar je weet dat het goed gaat, zodra er bruine plekken worden gevormd op de tortilla’s. Worden de plekken zwart, dan zal je vuur te hoog staan, zie je geen bruine plekken vormen, dan zal je vuur te laag staan!
  Bak door tot je het gewenste aantal tortilla’s hebt!
  De gebakken tortilla’s kun je het beste bewaren en warmhouden in een broodmand, afgedekt met een schone theedoek!
 • Denk je er aan om de tortilla’s te bewaren, dan kan dat prima een dag of twee in de koelkast. Het is niet aan te raden het ongebakken tortilladeeg in de koelkast te bewaren. Uit onze ervaring blijkt dat het deeg dan vrij hard kan worden, en dat het dan simpeler is gewoon wat vers deeg te maken. Dit geldt ook voor het invriezen; door het deeg in te vriezen kan de textuur veranderen. Het is dan lekkerder en even simpel om vers deeg te maken!
  Buen provecho!
calorieën: 66kcal
Gang: Main Course
Trefwoord: Quick & Easy

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close