Birria Queso Taco’s

175
WHAT'S SPECIAL

Heerlijke birria taco's naar eigen inzicht op te maken!

Dit overheerlijke, instagramwaardige Mexicaanse recept voor Birria Queso Taco’s móet je proberen! Je maakt de taco door de tortilla in de rijke saus van de Birria te dopen en het in de pan aan te bakken. Vervolgens vul je de taco met het gestoofde rundvlees én kaas. Top simpel af met wat fijngesneden ui, vers limoensap en eventueel verse koriander. De lekkere bouillon die overblijft na het stoven van het vlees kun je gebruiken als saus om de taco in te dippen!

Variaties Birria Queso Taco’s

  • Chilipepers: Heb jij toevallig andere chilipepers in huis dan de Guajillo en Ancho pepers? Dat is niet erg! Maak vooral jouw eigen smaakcombinatie.
  • Tortilla’s: In Mexico worden taco’s gemaakt met mais tortilla’s. Je kunt er voor kiezen om de tortilla’s zelf te maken óf ze te kopen in de supermarkt. Zelf maken is het lekkerst maar goede mais tortilla’s uit de supermarkt zijn ook prima.
  • Ui: Hou jij niet zo van de scherpe smaak van ui? Spoel de gesneden ui dan even af onder koud water, dat haalt de scherpte weg. Mag het wel wat scherper voor jou? Gebruik dan een witte ui!
  • Toppings: Deze Mexicaanse Birria Queso Taco’s zijn al smaakvol genoeg van zichzelf daarom kun je de toppings simpel houden. Wij hebben gekozen om ze klassiek te maken met fijngesnipperde ui én koriander. Het is een aanrader om net voor het eten een partje limoen boven de taco uit te knijpen voor een nog frissere Mexicaanse smaak. Heb jij iets anders lekkers in huis wat er liever overheen doet? Dan kan dat natuurlijk ook! Het gaat erom dat jij de taco lekker vindt!
Birria Queso Taco's

Buen Provecho!

Birria Queso Taco’s

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 10 min
Totale tijd 1 uur 30 min

Benodigdheden

  • Braadpan of snelkookpan

Ingrediënten

Birria de Res

  • 750 gram braadlappen
  • zout en peper naar smaak
  • 4 Guajillo pepers
  • 2 Ancho pepers
  • 2 tomaten
  • 1 grote witte ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zwarte peper bolletjes of gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels Mexicaanse oregano
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 3 kruidnagels
  • 60 ml appelazijn (1/4 cup)
  • 350 ml bouillon kip of rundvlees
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de taco's

  • 10 mais tortilla's
  • 250 gram geraspte Mexicaanse kaas of bijv. de TexMex mix/ Cheddar
  • olie om in te bakken
  • 1 witte ui fijn gesneden
  • 1 rode ui fijn gesneden
  • verse koriander fijn gesneden
  • limoen in partjes

Instructies

Birria de Res

  • Doe peper en zout op het rundvlees en zet even apart.
  • Ontpit de chilipepers, maar bewaar nog wat zaadjes los. Rooster de pepers 1-2 minuten in een pan tot ze warm en geurig zijn. Doe de pepers in een kom en giet er kokend water overheen. Laat ze ongeveer 20 tot 30 minuten weken.
  • Snijd de ui in dikke plakken. Rooster de plakken ui, tomaat en knoflookteentjes in dezelfde pan als waarin je de pepers hebt geroosterd. Je hoeft hier geen olie bij te gebruiken. Het is klaar zodra de groenten goed beginnen te verkleuren. Een klein beetje zwart is niet erg.
    Doe vervolgens het geheel in een blender.
  • Voeg ook de theelepel kaneel, de 2 laurierblaadjes, 1 theelepel peperkorrels/gemalen peper, 2 theelepels Mexicaanse oregano, 2 theelepels komijn, 3 kruidnagels, azijn en bouillon toe aan de blender.
    Ook de chilipepers mogen in de blender.
    Blend het geheel tot het helemaal glad is.
  • Verwarm de 2 eetlepels olijfolie in een pan. Zodra het goed warm is voeg je het vlees toe aan de pan. Braad het vlees tot het mooi bruin is aan beide kanten.
  • Doe het vlees vervolgens met de olie en het mengsel uit de blender in de snelkookpan. Kook het op de hoogste stand voor 55 minuten. 15 minuten nadat de kooktijd voorbij is laat je de resterende druk ontsnappen.
    Wil je het in een braadpan maken? Giet dan de chilisaus over het vlees in de braadpan. Schraap met een houten lepel alle gebruinde stukjes die aan de onderkant vastzitten en roer het goed door. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 4 uur sudderen of tot het vlees zacht is en uit elkaar valt. Houd het vlees in de gaten en roer af en toe door. Als de saus begint op te drogen, voeg dan indien nodig extra bouillon toe.
  • Haal het vlees uit te pan en trek het uit elkaar met twee vorken (dit zou makkelijk moeten gaan). Doe het vlees vervolgens weer terug in de pan zodat het de smaken van de saus nog beter kan opnemen.

Maken van de Birria tacos

  • Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur. Gebruik keukenpapier om de pan licht in te vetten met olijfolie.
  • Dompel met een tang voorzichtig een tortilla in de Birria bouillon om hem te coaten. Leg de tortilla in de hete koekenpan. Doe daarop een handje van de geraspte kaas en leg een schep van het Birria rundvlees op de kaas. Bak het voor zo'n 60 seconden. Vervolgens vouw je de tortilla voorzichtig dubbel en druk je deze zacht aan met een spatel. Bak nog even kort aan beide kanten.

Notities

Tips van de chef:
  • Als je snel last hebt van pepers draag dan handschoentjes bij het bereiden van de pepers.
  • Heb je toevallig andere pepers in huis? Alle combinaties zijn goed, net wat jij lekker vindt!
  • Dip de tortilla’s in het bovenste gedeelte van de bouillon. Het bovenste deel is vaak wat vettiger daardoor blijven de tortilla’s niet plakken aan de pan tijdens het bakken. 
  • Doe de taco’s niet te vol! 
  • Maak je veel taco’s? Hou ze dan warm in een ovenschaal in de oven. 
calorieën: 366kcal

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! Laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close