Mexicaanse witte rijst ofwel Arroz Blanco Mexicano is een basisgerecht in de Mexicaanse keuken. Eigenlijk zouden we vaker aandacht moeten besteden aan hoe wij onze rijst bereiden. Normaal gooien we gewoon wat rijst in een pan water, beetje zout erbij, en koken maar. De smaken voegen we toe als we onze rijst verdrinken in saus. En dat is zonde! Door wat ui, knoflook, limoensap en eventueel bouillon toe te voegen, maken we de rijst zoveel smaakvoller.
Bijkomend voordeel is dat de rijst op deze manier perfect als bijgerecht naast je pittige Mexicaanse recepten geserveerd kan worden. Sterker nog, je kunt er ook voor kiezen een pepertje door de rijst heen te doen om het gerecht van wat extra pit te voorzien.
Wij aten deze Mexicaanse witte rijst bij gekookte kip en mole poblano! Onze mole had al een kleine beet, dus wij kozen er voor de peper in de rijst achterwege te laten. De rijst smaakt ook super in burrito’s.
Variaties Mexicaanse witte rijst:
- Water: In plaats van water, kun je ook kippen- of tuinkruidenbouillon gebruiken. De rijst wordt dan niet wit, maar zal wel wat extra smaak hebben. Let hierbij wel op je zout-gebruik. In de bouillon zit namelijk ook vrij veel zout!
- Groenten: een fijne toevoeging aan deze rijst is tuinerwten! Maar voeg gerust andere groenten toe.
Arroz Blanco Mexicano (Mexicaanse Witte Rijst)
Dit simpele gerecht kan veelzijdig worden gebruikt! Als vulling voor burrito's of als bijgerecht bij kip en mole!
- Pan
- Blender
- 200 gram rijst
- 150 ml heet water
- 50 ml koud water
- 1 teen knoflook (meer naar smaak)
- 1 grote ui
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel zout (meer naar smaak)
- 1/2 geperste limoen
- 1 of 2 takjes peterselie (optioneel)
- 1 of 2 takjes koriander (optioneel)
- 1 hele serrano of jalapeno peper (optioneel)
Doe de rijst in een kommetje warm water, en laat het 15 minuten weken.
Snij ondertussen de ui, en knoflook en doe deze samen met een half kopje koud water (100ml) in de blender en blend tot je een glad mengsel hebt.
Giet de rijst af en spoel de rijst af met koud water. Zorg dat je hierna een zo droog mogelijke rijst hebt.
Doe wat olie in een bakpan en bak de rijst zo’n 10-15 minuten aan totdat de korrels glazig zijn. Zodra de rijst is gebakken, pers je de rijst uit en giet je het overtollige vet en vocht af.
Giet het ui-knoflookmengsel bij de rijst, en roer het goed door.
Doe het hete water bij de rijst, ui en knoflook. Wil je een rijst met een beet? Voeg dan ook een in stukjes gesneden serrano of jalapeno peper toe.
Voeg het limoensap toe.
Zodra het water begint te koken, kun je het vuur lager draaien en de rijst op smaak brengen met wat zout.
Na zo’n 20 minuten zoude rijst gaar moeten zijn, en zou het vocht ingekookt moeten zijn.
Haal de rijst van het vuur, en laat het zo’n 10 minuten rusten.
Serveer met je favoriete recepten!
Notities
Serveertip:
- Bak de rijst niet te lang!
- Als je geen blender hebt, kun je de uit en knoflook ook meebakken met de rijst in stap 4.
- Als de rijst droog kookt voordat hij gaar is, voeg dan in kleine beetjes water toe. Niet teveel!
- In plaats van water, kun je ook kippen- of tuinkruidenbouillon gebruiken. De rijst wordt dan niet wit, maar zal wel wat extra smaak hebben. Let hierbij wel op je zout-gebruik. In de bouillon zit namelijk ook vrij veel zout!
Bewaartip: De bereide rijst kan prima een paar dagen bewaard worden in de koelkast.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.