Refried beans

165

Deze refried beans zijn mega lekker! Dit zelfgemaakte Mexicaanse recept is simpel, lekker én je kunt het in 20 minuten maken. Het is glutenvrij en vegan. En het belangrijkste.. het smaakt zoveel beter dan de zwarte bonenspread / refried beans uit een blik!

Je kunt het recept aanpassen naar jouw eigen wensen en zo pittig, rokerig, en citrusachtig maken als jij lekker vindt. Je kan de refried beans bij tacos, burritos, enchiladas, tostadas en veel andere gerechten eten. De refried beans zijn ook een fantastisch bijgerecht, bijvoorbeeld bij nachos!

Deze refried beans smaken goed op deze tostadas met guacamole of bij deze nachos met kip en enchiladasaus! Zelfs bij het ontbijt zijn deze bonen een goede keuze, bijvoorbeeld bij een Mexicaans roerei.

Variaties Refried beans

  • Bonen: In dit recept gebruiken we zwarte bonen maar je kunt ook voor Pinto bonen kiezen. Heb je zin en vooral tijd, gebruik dan als basis de Frijoles de la Olla. Maar een blikje bonen is ook goed!
  • Kruiden: Wij houden van de combinatie van gemalen komijn, peper en zout én chipotles in adobo saus (te vinden in een toko). Je kunt er ook voor kiezen om chilipoeder te gebruiken. Een mix van ‘gewone’ chilipoeder en chipotle chilipoeder zorgt voor een warme, rokerige smaak. In totaal is één theelepel chilipoeder de goede hoeveelheid. Je kunt er ook voor kiezen om Mexicaanse oregano toe te voegen. 
  • Pittig: hou je van pittig eten? Voeg gerust wat meer chipotles in adobo toe. Mocht je deze niet kunnen vinden voeg wat fijngehakte Jalapeno toe. De makkelijkste optie om wat pittigheid toe te voegen is een snufje cayenne peper.
Refried beans

Refried beans

Dit Mexicaanse refried bean/zwarte bonenrecept is simpel te maken en staat in 20 minuten op je tafel! Natuurlijk kun je de refried beans sneller op tafel hebben als je een blikje open trekt. Maar dit smaak zóveel beter! Varieer met ingrediënten die jij lekker vindt en kies voor gemak met een blik bonen óf steek er nog wat extra werk in door de Frijoles de la Olla te gebruiken voor een complete homemade versie van deze refried beans!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Benodigdheden

  • Blender

Ingrediënten

  • 1 blikje pinto of zwarte bonen
  • 1 portie Frijoles de la Olla Optioneel
  • 1/2 gemiddelde ui
  • 2 stuks chipotles in adobosaus
  • 1 eetlepel adobosaus
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 kopje bouillon
  • peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook

Instructies

  • Pel de ui en knoflook, en snijd deze en grove stukken. Fruit deze aan in een pan met een scheutje olie.
  • Giet de bonen af en was ze.
  • Voordat de ui en knoflook bruin beginnen te worden, voeg je de bonen toe.
  • Voeg de 2 chipotles, de eetlepel adobosaus, de 1/2 theelepels komijn en zout, peper naar smaak en het 1/2e kopje bouillon toe. Laat het een paar minuutjes koken. Laat het even afkoelen en doe alles in de blender.
  • Na het blenden proef je de refried beans. Voeg eventueel wat zout of adobosaus toe. Mocht je het nog pittiger willen? Doe er dan nog een chipotle bij.
  • Klaar om te serveren! Vind je de refried beans nog iets te zacht, dan kun je ze even aanbakken om in te dikken!

Notities

Bewaartips: 
Het is het lekkerst om ze gelijk te eten. Wil je het toch bewaren? Laat de refried beans eerst goed afkoelen, daarna zijn ze een paar dagen houdbaar in de koelkast in een goed afgesloten bakje. Je kunt de refried beans ook invriezen, ze blijven dan zo’n 3 maanden goed in een bakje óf zip-lock zakje. 
 
Serveertips:
Voeg wat versgeperste limoensap toe bij het serveren. Het helpt de smaak van de bonen nog wat frisser te maken.
calorieën: 172kcal

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close