Frijoles de la Olla – Mexicaanse bonen

144
WHAT"S SPECIAL

Makkelijk bijgerecht voor elke situatie!

Simpele maar heerlijke Mexicaanse bonen, Frijoles de la Olla. In de Mexicaanse keuken kan een simpel bonen recept natuurlijk niet ontbreken. Samen met maïs en chili pepers vormen bonen dé basis voor heel veel heerlijke gerechten. Denk daarbij aan de refried beans en Enfrijoladas.

Zoals je weet wordt in de Mexicaanse keuken veel gebruik gemaakt van vleesproducten, maar bonen zijn uitstekend te gebruiken als vleesvervangers. Ze zijn namelijk een goede bron van natuurlijke eiwitten. En wie houdt er nou niet van bonen?

In Mexico zul je zien dat de bonen worden bereid in een aardewerken pot, dat schijnt de smaak ten goede te komen. Omdat we ‘normaal’ koken, gebruiken we gewoon een pan.

Variaties Mexicaanse bonen:

  • Bonen: in dit recept hebben wij gekozen voor gedroogde zwarte bonen. Kidneybonen, Pinto bonen (Kievitsbonen) of Peruaanse bonen zijn ook goede keuzes. Net wat jij het lekkerst vindt (of in huis hebt).
  • Vet: in Mexico wordt soms reuzel toegevoegd aan de Frijoles de la Olla. Dit zorgt voor een rijkere smaak. Mocht je dit willen toevoegen dan kun je twee tot drie eetlepels reuzel gebruiken.

Frijoles de la Olla – Mexicaanse bonen

Makkelijk bijgerecht voor elke situatie!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 3 uur

Benodigdheden

  • Pan

Ingrediënten

  • 350 gram zwarte bonen
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel zout naar smaak
  • 2-3 liter water

Instructies

  • Check de bonen of er verschrompelde bonen tussen zitten. Het kan ook zijn dat er nog kleine steentjes in de verpakking terecht zijn gekomen. Deze zal je vast niet lekker vinden, dus gooi deze gerust weg.
  • Voor het beste resultaat, laat je de bonen een nachtje weken in water. Dit hoeft niet, een uur is voldoende, maar het komt de smaak ten goede. Na het weken kun je het water weggooien, en spoel je de bonen af.
  • Doe de bonen in een pan, en giet er water bij, zodat het water ongeveer 5 cm boven de bonen uit komt
  • Breng het water met de bonen aan de kook, en laat 1,5 a 2 uur sudderen.
  • Na ongeveer een uur voeg je de in stukjes gesneden ui toe,
  • Voeg nu een beetje zout toe, en begin met proeven. Voeg zout naar smaak toe.

Notities

Serveertip
  • Als garnering in de diverse tacorecepten.
  • Als basis voor refried beans.
  • Als vulling voor tacos de frijol.
Bewaartip: Bereide bonen kunnen zo’n 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg dat je de bonen in voldoende vocht bewaart.
calorieën: 154kcal

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close