Klassieke Enfrijoladas

350
WHAT'S SPECIAL
Simpele bonen enchilada's, Enfrijoladas!

Een lekker maar simpel Mexicaanse recept voor Klassieke Enfrijoladas. Binnen een half uurtje staan deze super lekkere klassieke Enfrijoladas met bonen bij jou op tafel. Ook zijn ze vegetarisch én glutenvrij en kun je zelfs vegan maken!

Niet alle Mexicaanse gerechten komen helemaal insta-waardig op de tafel te staan, dit is er één van. Maar door de heerlijke smaak is het écht de moeite waard dit recept te maken.

Je maakt dit super simpele recept door eerst de bonensaus te maken. Dat doe je door de bonen samen met knoflook, ui, chipotles in adobo, komijn en oregano te blenden. Vervolgens verwarm je de saus in een pan.

Daarna verwarm je de mais tortilla’s, dit kan in een pan maar je kan ze ook even kort in de magnetron doen. Door de tortilla’s te verwarmen voordat je er enfrijoladas van maakt, scheuren ze niet zo snel. De tortilla’s dip je stuk voor stuk in de bonen saus, je legt ze in een ovenschaal en vult ze met kaas. Doe er nog wat extra bonensaus in.

Zodra de hele ovenschaal vol ligt met de enfrijoladas giet je het restant van de bonensaus erover en doe je er een flinke hand geraspte kaas overheen.

Bak de enfrijoladas zo’n 8 tot 10 minuten en klaar! Top vervolgens af met de toppings naar jouw keuze.

Variaties Klassieke Enfrijoladas

  • Tortilla’s: In Mexico wordt er vrijwel altijd gebruik gemaakt van mais tortilla’s. Je kunt er voor kiezen om de tortilla’s zelf te maken óf ze te kopen in de supermarkt. Zelf maken is het lekkerst maar goede mais tortilla’s uit de supermarkt zijn ook prima.
  • Bonen: in dit gerecht hebben wij zwarte bonen gebruikt. Maar Pinto bonen (in de supermarkt te vinden onder de naam Kievitsbonen) zijn net zo lekker.
  • Toppings: Wij kozen voor zure room, blokjes avocado, koriander en hot sauce (Salsa Valentina is onze favoriet). Maar varieer er gerust op los want er zijn nog zoveel andere heerlijke toppings! Denk bijvoorbeeld aan frisse ingelegde rode ui, plakjes radijs of crème fraîche.
  • Vegan: wil je deze heerlijke klassieke enfrijoladas vegan maken? Vervang dan de kaas voor een vegan kaas! Ook is haver fraîche een lekkere topping.
  • Vulling: De primaire vulling van de Enfrijoladas is de bonensaus en kaas. Wil je nog extra inhoud toevoegen, kies dan voor groenten die lekker blijven zodra ze de oven in gaan. Denk hierbij aan paprika, ui, en mais.

Buen Provecho!

Klassieke Enfrijoladas

Lekker maar simpel Mexicaans bonen recept voor klassieke Enfrijoladas.

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Blender
  • 2 blikken zwarte bonen of pinto bonen (500 gram uitlekgewicht)
  • 3 chipotles in adobo
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kleine witte uien (of 1 grote)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel Mexicaanse oregano
  • 10 mais tortilla's
  • 250 gram geraspte kaas of feta kaas (indien geraspt bijv. de TexMex mix)

Toppings – allen optioneel

  • 1 avocado
  • zure room
  • rode salsa / hot sauce
  • verse koriander
  1. Laat de bonen eerst goed uitlekken en spoel ze af met koud kraanwater. Doe de bonen, knoflook, ui, chipotles, komijn en oregano samen met een snufje peper en zout in een blender en pureer het tot je een gladde bonensaus hebt. Is het mengsel te dik? Voeg dan wat water of bouillon toe.

  2. Verwarm deze zwarte bonen saus in een pan op laag vuur met een druppel olie. Roer regelmatig door. Wordt de saus te dik? Voeg dan wat water of bouillon toe.

  3. Verwarm de maistortilla's in een pan. of doe ze kort in de magnetron (max 1 minuut).

Enfrijoladas maken

  1. Dip de tortilla's stuk voor stuk in de zwarte bonen saus. Leg de tortilla's in de ovenschaal en vul deze met kaas. Doe er eventueel nog wat extra van de zwarte bonensaus in. Rol de tortilla hierna op. Doe dit met elke tortilla.

  2. Nu de hele ovenschaal vol ligt met tortilla's giet je er nog wat extra zwarte bonensaus overheen. Gebruik je geraspte kaas? Doe deze er dan nu overheen.

  3. Bak de Enfrijoladas zo'n 8 tot 10 minuten in de oven op 200 graden of tot de kaas is gesmolten.

Serveren

  1. Tijd om de Enfrijoladas te serveren! Top af met jouw toppings naar keuze. Wij gebruikten avocado, zure room, koriander en rode salsa.

Tips van de chef: De Enfrijoladas kun je ongeveer 1 dag goed bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Lekkerst is wel om ze direct op te eten. 

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! Laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close