Een heerlijk Mexicaans recept voor een Burrito bowl chipotle kip. Dit gerecht barst van de Mexicaanse smaken en is ideaal om doordeweeks te maken of je vrienden mee te verrassen! Naast dat dit een geweldige maaltijd voor in de avond is, is het ook dé perfecte lunch.
Deze maaltijd is niet alleen fris, pittig en romig maar ook nog een knapperig, alle texturen en smaken vindt je terug in dit gerecht. Je kunt dit recept prima voorbereiden bijvoorbeeld in het weekend waardoor je doordeweeks een gezonde makkelijke maaltijd klaar hebt staan. Ook kun je zelf jouw eigen ingrediënten en toppings kiezen.
Wat is een Burrito bowl? Nou alle ingrediënten die je normaliter in een burrito doet, doe je nu in een kom. Er zitten bonen in, soms rijst, kip, vlees of vega en vooral veel verse groenten.
Voor deze burrito bowl gebruiken wij zelf gekruide kip. Je kunt alle kruiden en limoensap bij elkaar in een kom doen. Daarna smeer je de kip in met het mengsel en laat je het even in de koelkast marineren. Ondertussen kun je aan de slag met het snijden van je favoriete groenten, zoals tomaat, sla en avocado. Zodra je alle ingrediënten hebt gesneden, kun je de rijst en bonen koken en de kip bakken. De kip snij je zodra het klaar is in stukken. Je gooit daarna alles in een kom, en je bent klaar! Simpel toch?
Variaties Burrito bowl chipotle kip
Bij deze burrito bowl kun je je eigen toppings kiezen hieronder hebben we wat voorbeelden gezet.
- Mango of ananas: Door fruit toe te voegen aan jouw burrito bowl geef je het gerecht een frisse en zoete bite.
- Pico de Gallo: In dit recept hebben we ervoor gekozen om de tomaten en koriander er los overheen te doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze heerlijke Pico de Gallo te maken.
- Frisse Mango Salsa: Deze frisse mango salsa smaakt ook heerlijk bij de burrito bowl.
- Limoen: Wij vinden het altijd heerlijk om wat vers limoensap over de Mexicaanse gerechten heen te doen. Dit geeft een frisse touch aan het gerecht!
- Rode ui: Rode ui geeft een extra lekkere bite aan dit gerecht!
- Hot sauce: Wij doen ook altijd graag wat hot sauce over de burrito bowls, bijvoorbeeld de Valentina hot sauce.
Buen Provecho!
Burrito bowl chipotle kip
Dit Mexicaans recept voor een Burrito bowl chipotle kip is makkelijk en vooral heerlijk!
- Grillpan of oven met grillfunctie
- Blender
Chipotle kip
- 3 kipfilets
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels chipotle chilipoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 eetlepel limoensap
Burrito Bowl
- 300 gram rijst (zilvervlies of langgraan)
- 400 gram zwarte bonen
- 2 maiskolven
- 400 gram ijsbergsla (of romaine sla)
- 250 gram cherry tomaten
- 1 bosje verse koriander
Avocado Crema
- 1 avocado
- 125 gram zure room
- 2 eetlepels mayonaise (of vergelijkbaar)
- 1 eetlepel limoensap
- peper en zout (naar smaak)
Toppings – optioneel
- 2 avocado's
Chipotle kip
Meng in een kom of bakje de 3 eetlepels olijfolie met de 2 theelepels chipotle chilipoeder, halve theelepel komijnpoeder, halve theelepel gerookte paprikapoeder, halve theelepel knoflookpoeder, halve theelepel zout, peper en één eetlepel limoensap.
Smeer de kipfilets in met het mengsel en zet het in de koelkast. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren en maximaal 10 uur. Laat je dit kip langer dan een half uur in de koelkast staan? Haal het dan 30 minuten voordat je het wil gaan bakken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de olie warm is doe je dit kipfilets in de pan. Bak de kip eerst 5 minuten aan elke kant. Afhankelijk van de dikte van de kipfilets bak je het daarna nog enkele minuten totdat de kip gaar is.
Laat de kip 5 minuten rusten voordat je deze gaat aansnijden. Na de 5 minuten snijd je de kip in plakken.
Burrito Bowl
Kook de rijst zoals op de verpakking van de rijst staat.
Breng een pan met water aan de kook en kook de maiskolven in ongeveer 15 minuten beetgaar. Laat ze vervolgens in een vergiet uitlekken.
Bestrijk de maiskolven met olie of een beetje boter. Vervolgens leg je ze in de grillpan en bak je de maiskolven rondom aan. Het is niet erg als ze verkleuren.
Je kunt ze ook in een oven maken met grillfunctie. Leg de maiskolven op een bakplaat en grill ze 7 tot 10 minuten tot de maiskorrels verkleuren. Draai ze tussendoor om zodat alle kanten worden gegrild.
Spoel de zwarte bonen af met koud water.
Snijd de ijsbergsla fijn en halveer de cherrytomaten.
Avocado Crema
Doe het vruchtvlees van 1 avocado in een blender met 125 gram zure room, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel limoensap en peper en zout. Blend tot je een gladde mix hebt.
Opmaak
Tijd om de Burrito bowls met chipotle kip op te maken! Verdeel de rijst over 4 borden. Vervolgens voeg je de chipotle kip toe. Daarna de zwarte bonen, sla, cherrytomaten, mais en verse koriander.
Uiteindelijk top je af met de avocado crema en de toppings die jij lekker vindt! Wij hebben gekozen voor plakjes avocado. Bovenaan dit recept geven we een aantal tips voor lekkere toppings.
Bewaartips: De burrito bowl chipotle kip kan je zo’n 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje.
Je kunt het best de gekookte/gebakken onderdelen samen bewaren, kip rijst, zwarte bonen en mais. De sla, tomaten en andere toppings kun je het best in aparte bakjes bewaren.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! Laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.
Lekker bedankt