Van dit Mexicaanse recept voor vegan Chili sin Carne (chili zónder vlees) maak je graag een dubbele portie! Je hoeft er weinig extra voor te doen, je kunt het goed invriezen én ook nog eens gebruiken in andere gerechten. Bijvoorbeeld in deze Quesadilla’s met Chili sin Carne! Wij maken altijd graag wat extra om deze heerlijke quesadilla’s te kunnen maken.
Een absolute serveertip bij dit gerecht is een fris Mexicaans biertje! Bijvoorbeeld een Corona mét limoentje.
Variaties Chili sin Carne
Uiteraard kun je deze chili sin carne aanpassen naar jouw smaak! Lekkere voorbeelden zijn:
- Bonen: Wij hebben dit gerecht gemaakt met zwarte bonen maar als je toevallig Pinto bonen (Kievietsbonen) in huis hebt kun je deze ook gebruiken.
In dit recept maken we gebruik van gedroogde bonen. Als je een snelkookpan of slowcooker gebruikt dan hoef je de bonen niet voor te weken. Gebruik je een stoofpan? Dan is het handig om de bonen van te voren 8 tot 12 uur te weken in water. - Tortilla’s: Zelfgemaakte mais tortilla’s zijn altijd het lekkerst! Kies je voor tortilla’s uit de supermarkt? Kijk dan of je maistortilla’s of een combi van mais en bloem tortilla’s kan vinden, hier zit meer smaak aan.
- Vegetarisch/veganistisch: Vervang de zure room voor haver fraîche!
- Andere variaties: Deze chili sin carne smaakt ook super in Quesedilla’s! Of in burrito met rijst.
- Pittiger: De chili sin carne is medium pittig. Hou jij wel van wat extra pit? Voeg dan nog eens 100 gram chipotles in adobo toe. Je kunt de chipotles in adobo ook vervangen voor (bij voorkeur gerookte) chilipoeder.
Buen Provecho!
Chili sin carne
Deze Chili sin carne is vegan, makkelijk te maken in een snelkookpan, slowcooker of gewoon in een pan! En dan ook nog eens glutenvrij én vegan.
- Snelkookpan, slowcooker of stoofpan
Chili sin carne
- 250 gram zwarte gedroogde bonen
- 250 gram groente gedroogde linzen
- 4 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 paprika's
- 2 blikjes tomatenblokjes (800 gram) (of 10 verse tomaten)
- 100 gram chipotle in adobo
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 liter groentebouillon
Tortilla's
- 8 grote tortilla's
Saus
- 250 gram zure room of haver fraîche
- bosje bieslook (fijngesneden of geknipt)
Salade
- 4 kroppen romaine sla
- 1 komkommer
- 1 handje pompoenpitten
- peper en zout (naar smaak)
Was de bonen én de linzen goed af onder de kraan. Het kan zijn dat er nog stukjes zand inzitten, dit wil je niet in jouw maaltijd hebben. Doe dit wel apart gezien de één langer moet koken dan de ander.
Laat de bonen tenminste 2 uur weken in een bak met koud water. Staan ze er wat langer in? Dat is ook prima, maximaal zo'n 12 uur.
Snijd de ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook enkele minuten aan in een pan. Voeg vervolgens de Mexicaanse oregano, komijn, gerookte paprikapoeder en chipotle in adobo toe. Laat dit enkele minuten aanbakken.
Vervolgens doe je dit mengsel samen met de zwarte bonen, de tomaten (uit blik of vers) en de liter bouillon in de snelkookpan of slowcooker. Gebruikt een je een stoofpan? Dan kun je het hierin laten zitten.
Snelkookpan
Zet de snelkookpan op de hoogste stand voor 12 minuten. Laat na de 12 minuten gelijk de stoom vrij. Voeg vervolgens de linzen toe en kook het nogmaals 12 minuten.
Slowcooker
Voeg alle ingrediënten voor de chili toe. Kook het bij hoge temperatuur voor 3 tot 4 uur óf op lage temperatuur voor 6 tot 8 uur.
Stoofpan
In een stoofpan of het fornuis voeg je ook alle ingrediënten voor de chili toe. Laat het door pruttelen op laag vuur voor minimaal 3 uur. Let erop dat je de chili regelmatig doorroert en goed oplet dat er voldoende vocht in de pan aanwezig is. Is er teveel vocht verdampt? Voeg dan wat water toe.
Saus
Meng de zure room of haver fraiche met de bieslook. Tip: knip de bieslook met een keukenschaar.
Salade
Was de romaine sla goed en scheur dit in kleinere stukken. Snijd een komkommer en meng de twee.
Bak de pompoenpitten een paar minuten in een pan op laag vuur (of lage temperatuur). Let er op dat je ze niet laat verbranden. Door het aanbakken kunnen de pitten open springen (en geluid maken!), dit is niet erg.
Voeg de pompoenpitten net voordat je gaat eten toe aan de salade, zo blijven ze lekker knapperig.
Tortilla's
Verwarm de tortilla's stuk voor stuk in een pan op laag vuur. Denk aan 1 tot 2 minuten per zijde. Je kunt de tortilla's na het verwarmen het best op een bord leggen met daar overheen een schone theedoek, zo blijven ze lekker warm.
Serveren
Nu de chili gaar is, voeg je de blokjes paprika toe. Door dit nu pas toe te voegen zit er een lekkere bite in jouw chili.
Vul de tortilla's met de chili en de saus! Je kunt er voor kiezen om de salade ook in de tortilla te doen.
Buen Provecho!
Bewaartips: Dit Mexicaanse recept voor Chili sin carne kun je 3 dagen bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bakje. Je kunt het ook invriezen tot 3 maanden.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.
Wat een lekker recept, makkelijk om te maken (snelkookpan gebruikt) en weer eens even wat anders. Echt een aanrader!
Inmiddels een wekelijkse hit bij ons thuis. Zeker met de snelkookpan is het zo gemaakt 🤩
Heerlijk recept. Ik maak het altijd voor de lunch!