Dit Mexicaans recept voor de lekkerste Huevos Rancheros is het perfecte ontbijt voor in het weekend! Heb jij zin in een stevig ontbijt? Maakt dan deze overheerlijke Huevos Rancheros. Het gerecht heeft een knapperige tortilla als basis, daarop refried beans met een klein pitje. Daar bovenop komt het ei en de tomaten jalapeno salsa! Een Mexicaanse feestje!
Heb je zin in dat stevige ontbijt? Reken dan 2 tortilla’s en 2 eieren per persoon. Als je dit zoals wij op een rustige zondagochtend gaat eten, dan is 1 tortilla en 1 ei per persoon voldoende. Dit recept hebben wij geschreven voor de grotere porties, heb je zin in een smaakvol ontbijt maar niet té veel? Gebruikt dan de helft van de ingrediënten.
Variaties de lekkerste Huevos Rancheros
- Tortilla’s: Het is het lekkerst om zelfgemaakte mais tortilla’s te gebruiken in dit gerecht. Is dat net iets teveel werk zo in de ochtend? Dan kun je ook prima mais tortilla’s kopen bij de supermarkt.
- Toppings: Vers gesneden koriander, plakjes avocado, bosui, plakjes radijs, guacamole en kaas zijn heerlijke keuzes als toppings! In dit geval hebben wij alleen voor koriander en jalapeno gekozen.
- Bonen: Wij hebben dit keer gekozen voor refried beans. Je kunt er ook voor kiezen om de zwarte bonen uit blik direct op de tortilla’s te doen als variatie.
- Pittig: Een vers gesneden jalapeno peper over het geheel voegt een lekkere pittige smaak toe. Hou je van pittigere refried beans? Voeg dan nog wat extra chipotle in Adobo toe aan de refried beans of een extra jalapeno.
Buen Provecho!
De lekkerste Huevos Rancheros
Dit Mexicaans recept voor de lekkerste Huevos Rancheros is het perfecte ontbijt! Een crunchy tortilla met refried beans, gebakken ei en tomaten jalapeno salsa!
Tortilla's
- 4 kleine mais tortilla's
- olie om in te bakken (optioneel)
Refried beans
- 1 blik zwarte bonen
- 1/2 ui
- 50 gram chipotle in adobo
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- peper en zout (naar smaak)
Eieren
- 4 eieren
Tomaten Jalapeno salsa
- 3 Roma tomaten
- 1/2 ui
- 1/2 jalapeno
- 1 teentje knoflook
- peper en zout (naar smaak)
Refried Beans
Start met het maken van de refried beans, dit kun je prima een dag (of twee) van te voren doen.
Pel de ui en knoflook, en snijd deze en grove stukken. Fruit deze aan in een pan met een scheutje olie.
Giet de bonen af en was ze. Voordat de ui en knoflook bruin beginnen te worden, voeg je de bonen toe aan de pan.
Voeg de chipotle, de eetlepel Adobosaus, de 1/2 theelepels komijn en peper en zout naar smaak toe. Laat het een paar minuutjes koken. Laat het even afkoelen en doe alles in de blender. Je kunt er ook voor kiezen om het geheel te prakken in een bakje.
Na het blenden of prakken proef je de refried beans. Voeg eventueel wat zout of adobosaus toe. Mocht je het nog pittiger willen? Doe er dan nog een chipotle bij.
Tomaten Jalapeno Salsa
Om de Tomaten Jalapeno Salsa te maken, was je eerst de tomaten af. Verwijder daarna de zaadlijsten. Rooster de tomaten in de oven op 200 graden gedurende 20-25 minuten. Doe de geroosterde tomaten in een blender samen met 1/2 ui, 1 gepeld teentje knoflook en de halve jalapeno. Blend goed. Proef hierna het mengsel en voeg eventueel nog peper en zout toe naar smaak.
De Huevos Rancheros smaken het best als de salsa warm is. Verwarm de salsa in een pan op laag vuur.
Tortilla's
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en rooster de 4 tortilla's in de oven tot ze krokant zijn. Dit duurt zo'n 5 tot 10 minuten.
Je kunt er ook voor kiezen om de tortilla's kort in een pan met olie te bakken. Bak de tortilla's tot deze krokant zijn en laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.
Eieren
Nu kun je de eieren gaan bakken. Bak ze vooral hoe jij ze lekker vindt. Wij hebben zelf spiegeleieren gemaakt. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.
Opmaak
Nu ben je klaar voor de opmaak! Leg de krokante tortilla's (tostadas) op een bord en schep hier een goede portie van de refried beans op. Leg de gebakken eieren op de refried beans en top af met de salsa! Doe eventueel nog wat limoensap over het geheel voor een frisse smaak.
Bewaartips: Zodra je de Huevos Rancheros hebt gemaakt kun je ze het best direct eten.
De refried beans en salsa kun je 3 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren, ook kun je beide invriezen voor maximaal 3 maanden.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! Laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.
Heftig ontbijtje hoor! maar desalniettemin lekker… ik heb er zelf geen schijven peper op gedaan want dat werd me iets te heet.
Ik ga geen wraps meer maken in de ochtend gebruik ze wel uit een pakje dat was veel werk nu derest nog maken volgens mij gaat het lekker smaken