Deze refried beans zijn mega lekker! Dit zelfgemaakte Mexicaanse recept is simpel, lekker én je kunt het in 20 minuten maken. Het is glutenvrij en vegan. En het belangrijkste.. het smaakt zoveel beter dan de zwarte bonenspread / refried beans uit een blik!
Je kunt het recept aanpassen naar jouw eigen wensen en zo pittig, rokerig, en citrusachtig maken als jij lekker vindt. Je kan de refried beans bij tacos, burritos, enchiladas, tostadas en veel andere gerechten eten. De refried beans zijn ook een fantastisch bijgerecht, bijvoorbeeld bij nachos!
Deze refried beans smaken goed op deze tostadas met guacamole of bij deze nachos met kip en enchiladasaus! Zelfs bij het ontbijt zijn deze bonen een goede keuze, bijvoorbeeld bij een Mexicaans roerei.
Variaties Refried beans
- Bonen: In dit recept gebruiken we zwarte bonen maar je kunt ook voor Pinto bonen kiezen. Heb je zin en vooral tijd, gebruik dan als basis de Frijoles de la Olla. Maar een blikje bonen is ook goed!
- Kruiden: Wij houden van de combinatie van gemalen komijn, peper en zout én chipotles in adobo saus (te vinden in een toko). Je kunt er ook voor kiezen om chilipoeder te gebruiken. Een mix van ‘gewone’ chilipoeder en chipotle chilipoeder zorgt voor een warme, rokerige smaak. In totaal is één theelepel chilipoeder de goede hoeveelheid. Je kunt er ook voor kiezen om Mexicaanse oregano toe te voegen.
- Pittig: hou je van pittig eten? Voeg gerust wat meer chipotles in adobo toe. Mocht je deze niet kunnen vinden voeg wat fijngehakte Jalapeno toe. De makkelijkste optie om wat pittigheid toe te voegen is een snufje cayenne peper.
Refried beans
Dit Mexicaanse refried bean/zwarte bonenrecept is simpel te maken en staat in 20 minuten op je tafel! Natuurlijk kun je de refried beans sneller op tafel hebben als je een blikje open trekt. Maar dit smaak zóveel beter! Varieer met ingrediënten die jij lekker vindt en kies voor gemak met een blik bonen óf steek er nog wat extra werk in door de Frijoles de la Olla te gebruiken voor een complete homemade versie van deze refried beans!
- Blender
- 1 blikje pinto of zwarte bonen
- 1 portie Frijoles de la Olla (Optioneel)
- 1/2 gemiddelde ui
- 2 stuks chipotles in adobosaus
- 1 eetlepel adobosaus
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 kopje bouillon
- peper (naar smaak)
- 2 teentjes knoflook
Pel de ui en knoflook, en snijd deze en grove stukken. Fruit deze aan in een pan met een scheutje olie.
Giet de bonen af en was ze.
Voordat de ui en knoflook bruin beginnen te worden, voeg je de bonen toe.
Voeg de 2 chipotles, de eetlepel adobosaus, de 1/2 theelepels komijn en zout, peper naar smaak en het 1/2e kopje bouillon toe. Laat het een paar minuutjes koken. Laat het even afkoelen en doe alles in de blender.
Na het blenden proef je de refried beans. Voeg eventueel wat zout of adobosaus toe. Mocht je het nog pittiger willen? Doe er dan nog een chipotle bij.
Klaar om te serveren! Vind je de refried beans nog iets te zacht, dan kun je ze even aanbakken om in te dikken!
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.
Voor het eerst gemaakt (beginner…), tbv Mexicaanse schotel die ik morgen wil maken. Daarom had ik ook een zak tortillachips in huis… Je hebt gelijk, de refried beans zijn vers uit de keuken erg lekker – moet morgen nieuwe chips kopen 😁. Fijn simpel recept; ben terughoudend geweest met de chipotle, en zout/peper waren niet nodig.
Dus: weinig werk, en veel mooier van smaak dan een blikje uit de winkel.
Wat is dit lekker zeg en zo makkelijk dit recept. Ik had eerst altijd die van de Appie dat was ook prima maar deze refried beans zijn zoveel lekkerder en ook nog eens een stuk goedkoper dan die uit de winkel. Bedankt!! Ik ga het zeker vaker maken.