Een zelfgemaakte simpele rode saus is zóveel lekkerder dan saus uit een potje. Het is simpel om te maken en je kunt gelijk een grote hoeveelheid maken zodat je altijd een lekkere saus in huis hebt. De saus is prima in te vriezen dus waarom niet?
Onze Ancho saus is overheerlijk maar er gaat wel wat tijd inzitten. Wil je een makkelijker en vooral sneller recept? Probeer dan deze simpele rode saus voor enchilada’s! Deze saus vormt een prachtige basis voor jouw gerecht. Je combineert de saus met zelfgemaakte mais tortilla’s én jouw favoriete vulling.
Dit keer maken wij de enchilada’s met kip, mais, Pintobonen en kaas. Maar je kunt ze vullen met wat jij lekker vindt. Qua toppings gebruiken wij avocado, bosui en een pittige saus.
Variaties simpele rode saus:
- Tortilla’s: In Mexico worden enchilada’s gemaakt met mais tortilla’s. Je kunt er voor kiezen om ze zelf te maken óf te kopen in de winkel. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij de enchilada’s maakt die jij lekker vindt, gaat jouw voorkeur uit naar bloem tortilla’s, gebruik deze dan vooral! Het is makkelijk om de tortilla’s even kort te verwarmen in een pan voordat je ze gebruikt.
- Eiwitbron: zelf maken wij deze enchilada’s het liefst met kip maar je kunt ze ook goed maken met gehakt, rundvlees, varkensvlees, garnalen of een andere eiwitbron naar jouw keuze.
- Bonen: in dit gerecht hebben wij Pintobonen gebruikt. Maar zwarte bonen of kidneybonen zijn net zo lekker. Je kunt ook kiezen voor witte bonen, linzen of kikkererwten.
- Vegetarisch: je kunt deze enchilada’s vegetarisch maken door de kip te vervangen met groenten bijvoorbeeld geroosterde bloemkool, courgette, paprika’s, etc.), extra bonen of een andere vegetarische vulling naar jouw keuze.
- Toppings: hoe meer toppings, hoe beter! Vers gesneden koriander, ingelegde rode uien, plakjes avocado, bosui, plakjes radijs, zure room of crème fraîche, extra kaas zijn heerlijke keuzes als toppings!
Simpele rode saus
Super snelle saus met geweldig veel smaak.
- Ovenschaal
- Oven
- Blender
- 3 tomaten
- 1/2 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel Mexicaanse oregano
- 4 chipotles in adobo saus
- 1 eetlepel adobo saus (uit het blik)
- 1 kopje bouillon
- maistortilla's (zelfgemaakt of uit een pakje)
- 2 kipfilets
- mais
- Pinto bonen
- kaas (kies jouw favoriet!)
- bosui
- 1 avocado
Verwarm de oven voor op 180C. Neem de tomaten, maak ze schoon en rooster ze zo'n 20 tot 30 minuten in de oven.
Pocheer de kip. Doe de 2 kipfilets in een pan en voeg koud kraanwater toe totdat ze onder staan. Breng het langzaam aan de kook en laat het vervolgens zo'n 20 tot 25 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur. Zelf vinden wij het lekker om een beetje zout en peper toe te voegen aan het water en een gesneden ui. Hou je van een beetje pit? Kook dan een peper mee.
Zodra de kipfilets gaar zijn haal je ze uit het water en laat je ze afkoelen in een bakje. Vervolgens trek je de kipfilets uit elkaar met twee vorken.
Snijd de halve ui en 3 teentjes knoflook. Fruit dit aan in een pan met een scheut olie.
Voeg de geroosterde tomaten toe aan het knoflook- ui mengsel. Voeg vervolgens de 3 chipotles in adbobo, 1 eetlepel adobosaus, een halve theelepel gemalen komijn, een halve theelepel Mexicaanse oregano, een kopje bouillon én zout en peper toe aan de pan.
Laat het mengsel een paar minuten door pruttelen. Vervolgens doe je alles in de blender. Na het geheel geblend te hebben mag het weer terug in de pan. Laat de saus zo'n 5 tot 10 minuten koken op laag vuur.
Verwarm de tortilla's kort in een pan of oven zodat ze een beetje warm zijn (30 seconden in de magnetron mag ook).
Doe daarna eerst een kleine laag enchilada saus op de bodem van de ovenschaal. Zo voorkom je dat de enchiladas aan de schaal blijven plakken. Pak een tortilla en smeer de saus uit over de bovenkant. Vul de tortilla vervolgens met de kip, mais, bonen en kaas. Rol de tortilla stevig op en leg 'm in de ovenschaal. Doe dit bij alle tortilla's en giet daarna de rest van de saus over de enchiladas in de ovenschaal.
Bak de enchiladas zo'n 15 minuten op 180C in de oven.
Nadat de enchiladas uit de oven komen voeg je de toppings toe. Wij hebben gekozen voor avocado, bosui en een pittige saus.
Serveer ze daarna direct.
Bewaartips: Je kunt deze enchiladas zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje.