Zelfgemaakte Ancho saus

1.1K

Dit is de beste zelfgemaakte Ancho saus die wij zeer regelmatig gebruiken. De Ancho pepers geven de saus een rijke, complexe smaak die fantastisch samen gaat met mais tortilla’s. Het ideale aan dit recept is dat je de saus goed kunt bewaren in de vriezer. Je kunt daarom gerust wat meer maken zodat je altijd een goede zelfgemaakte saus in huis hebt.  Deze saus kun je natuurlijk niet alleen gebruiken voor enchilada’s maar smaakt ook heel goed over nacho’s of taco’s!

Gebruik deze fantastische saus in bijvoorbeeld de Ancho kip enchilada’s of bij deze heerlijke nacho’s!

Variaties zelfgemaakte Ancho saus

Zelfgemaakte Ancho saus in een pot met daarvoor de ingrediënten
Zelfgemaakte Ancho saus
  • Maak het romig: Voeg wat slagroom toe om dit recept in een heerlijke romige saus te veranderen.
  • Maak het pittiger: Voeg gerust een een extra Ancho peper toe om de saus nog pittiger te maken. Je kunt ook Ancho chilipoeder gebruiken.
  • Maak het milder: Hou je meer van mildere gerechten? Gebruik dan 3 of 4 Ancho pepers in plaats van 5.
  • Maak de saus rokeriger: Vervang 1 of 2 Ancho pepers voor chipotles in adobo. Hierdoor wordt het geheel wel iets pittiger!

Zelfgemaakte Ancho saus

Onze favoriete zelfgemaakte Ancho saus die vol van smaak is. Het simpel te maken én als je toch bezig bent maak je gewoon wat meer. De saus is simpel in te vriezen waardoor je altijd een fantastische saus in huis hebt. 

  • Blender
  • 5 ancho pepers
  • 5 tomaten
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 kopjes bouillon
  • 1/2 eetlepel Mexicaanse oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • snufje peper (naar smaak)
  • scheutje olie
  1. Maak de anchoppepers schoon door ze even te wassen en de zaadlijsten en pitten te verwijderen. Het is niet erg als er wat van de zaadlijsten achter blijft, maar dit zorgt wel voor een scherpere smaak.

  2. Rooster de pepers zo'n 1 tot 2 minuten in een koekenpan.

  3. Doe de pepers in een kom, en giet er heet water bij. Laat de pepers zon 20-30 minuten weken.

  4. Rooster ondertussen de tomaten in de oven op 180⁰C.

  5. Snij de ui en knoflook in grove stukken en fruit de ui in een pan met een scheut olie aan.

  6. Doe de pepers, tomaten en het knoflook ui mengsel in een blender en voeg twee kopjes bouillon toe en blend! (Even afhankelijk van de afmeting van jouw blender kun je het ook in twee keer doen.) Zeef hierna de saus, het is makkelijk om de achterkant van een lepel te gebruiken om de saus door de (fijne) zeef heen te drukken. 

  7. Voeg een druppel olie toe aan een bakpan en giet hier de saus bij. Voeg de Mexicaanse oregano, gemalen komen, zout en peper toe. Laat de saus zo'n 45 minuten zachtjes door pruttelen. Proef de saus vooral nog even, misschien wil je van het een of het ander meer toevoegen. 

  8. Gebruik de saus direct in je gerecht of laat het afkoelen.

Bewaartips:
Laat de saus eerst goed afkoelen. Vervolgens kun je de enchilada saus in een bakje of zip-lock zakje 5 dagen bewaren in de koelkast of 6 maanden bewaren in de vriezer. 
 
Serveertips:
De enchilada saus is heerlijk bij Ancho kip enchiladas maar smaakt ook super bij Nachos!
 
 

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close