Birria de res taco’s

3.7K
WHAT'S SPECIAL
Heerlijk mals gestoofd rundvlees, als soep of voor op de tortilla!

Deze Birria de res taco’s maken we met zacht en smaakvol rundvlees. Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met geitenvlees. Birria zou ook wel ‘rotzooi’ betekenen, wat zou duiden op de ‘lagere kwaliteit’ en daarmee samenhangende oorsprong van het gerecht. Het is namelijk een traditioneel ‘working class’ gerecht. Zonder gekkigheid, dit rundvlees gerecht is er weer één om je vingers bij af te likken. Je kunt dit gerecht eten in een taco maar ook als stoofschotel of soep. Dit betekent dat er verschillende recepten voor birria zijn en ze gebruiken allemaal een combinatie van gedroogde pepers en kruiden. Sommige mensen voegen bier of pulque (Mexicaanse drank) toe in plaats van azijn.

In dit geval maken we de birria als vulling voor maistortilla’s. Het recept voor tortilla’s vind je hier. Je maakt de tortilla’s op met het vlees, en toppings naar keuze. Zie hieronder inspiratie!

Variaties Birria de res taco’s

  • Avocado: Voeg guacamole, de zachte Salsa de aguacate of gesneden avocado’s toe als topping.
  • Bonen: Refried beans of Frijoles de la Olla zijn een heerlijke toevoeging als topping. Je kunt ook kidney of zwarte bonen uit blik gebruiken.
  • Pittig: Mag het voor jou nog iets pittiger? Voeg dan een fijn gesneden jalapeno peper toe als topping.
  • Andere toppings: Fijn gesneden koriander, fris limoensap, ingelegde rode uien en Pico de gallo zijn ook fantastische toppings voor dit gerecht.
Birria de res
Birria de res

Birria de res taco’s

Birria de res is een veelzijdig stoofvlees gerecht! Maak het met rundvlees, geit of varkensvlees. Eet het op je tortilla's of als soep! Hoe je het ook maakt, je zult er wederom van genieten!

  • Blender
  • Oven of slowcooker
  • 1 kilo Rundvlees (bijvoorbeeld riblappen)
  • 4/5 Tomaten
  • 1 Witte ui
  • 6 teentjes Knoflook
  • 3 Anchopepers (gedroogd)
  • 3 Guajillopepers (gedroogd)
  • 2 eetlepels Chipotles in Adobo (optioneel)
  • 2 kopjes Bouillon (bijvoorbeeld groentebouillon)
  • 1 theelepel Komijn (gemalen)
  • 2 theelepels Mexicaanse oregano
  • 1/4 kopje Appelazijn
  • 1/2 theelepel Kaneel
  • 1 Kruidnagel
  • 2 theelepels Zout
  • Zwarte peper (naar smaak)
  • Olijfolie
  • Toppings (wij hebben gekozen voor 1 avocado, koriander en een halve gesnipperde witte ui.)
  1. We beginnen met het opwarmen van de oven op 200⁰C. Terwijl de oven opwarmt, maak je de tomaten schoon en verwijder je de steeltjes en kroontjes. Rooster de tomaten 20-25 minuten in de oven.

  2. Ontpit de chilipepers, maar bewaar nog wat zaadjes los. Een paar zaadjes geven extra pit, en kun je later toevoegen aan de saus als deze te mild is. Rooster de pepers 1-2 minuten in de oven of pan of tot ze warm en geurig zijn. Doe de pepers in een kom en giet er kokend water overheen. Laat ze ongeveer 20 tot 30 minuten weken.

  3. Hak 1 ui grof en pel 6 teentjes knoflook. Voeg een scheutje olie toe aan een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien en hele teentjes knoflook. Als de ui zacht en lichtbruin is geworden, kun je dit mengsel in de blender doen. Heb je geen blender? Geen zorgen, dan hak je de knoflook van tevoren fijn, of gebruik je de knoflookpers.

  4. Doe een scheut olie in een koekenpan en verwarm deze op middelhoog vuur. Snijd het rundvlees in stukjes en bestrooi het met zout. Schroei de kanten van het rundvlees dicht. Doe de geschroeide stukken vlees in een slowcooker of braadpan. Je kunt de pan eventueel blussen met de 2 kopjes bouillon die je nodig hebt voor de saus (zie volgende stap).

  5. Je kunt het water waarin de pepers hebben geweekt gebruiken voor de saus. We raden je aan het water even te proeven. Als het bitter smaakt, gebruik dan bouillon voor de saus. Als je van de smaak houdt, mag je de weekvloeistof gebruiken in plaats van de bouillon. Je kunt dan de bouillon gebruiken om de pan af te blussen (zie vorige stap).

  6. Doe de uitgelekte chilipepers, geroosterde tomaten en het ui-knoflookmengsel in een blender, samen met 2 chipotles in adobo (optioneel), 1-2 eetlepels adobosaus uit het blik (optioneel), 1 theelepel komijn, 2 theelepels Mexicaanse oregano, de halve theelepel kaneel, 1 kruidnagel, 2 theelepels zout en wat zwarte peper. En blenden maar!

  7. Doe de saus bij het rundvlees, en laat het langzaam koken op laag vuur gedurende 4-6 uur.

  8. Eenmaal gekookt, kun je eventueel vet dat naar de oppervlakte is gestegen, afschuimen.

  9. Snipper het rundvlees met twee vorken. Het kan zijn dat er vette stukken tussen zitten die je niet lekker vindt. Geen probleem, die kun je weggooien.

  10. Doe het gesnipperde rundvlees terug in de pan met saus. Wil je de birria als soep eten? Voeg dan nog wat bouillon toe. Wil je de birria op de taco’s eten? Zorg dan dat de saus voldoende ingekookt en dik is.

  11. Bak de maistortilla’s en serveer de birria op de tortilla’s.

  12. Voeg vervolgens de toppings toe! Wij hebben gekozen voor gesneden avocado, koriander en witte ui.

Bewaartip: De overgebleven Birria kun je zo’n 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kan het ook invriezen, dan is het ongeveer 3 maanden houdbaar.

Heb je dit recept gemaakt?

We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Mexicankitchen.nl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close