Een Mexicaans recept voor Taco’s Barbacoa. Barbacoa – letterlijk vertaald als barbecue – is een manier van vlees bereiden die zijn oorsprong vindt bij de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika en de Caraïben. Traditioneel gezien werd het vlees langzaam gegaard boven een open vuur, of in een gat in de grond. Omdat het op deze wijze bereiden vrij lang kan duren, stellen wij voor de slowcooker te gebruiken. Maar geen zorgen, ook als je niet beschikt over een slowcooker, kun je met wat geduld en een braadpan heerlijk Mexicaans stoofvlees maken. Wij maakten dit recept met rundvlees, ingelegde rode ui en avocado, afgetopt met koriander.
Variaties Taco’s barbacoa
- Toppings: Je kunt naar eigen smaak toppings toevoegen (of verwijderen).
- Vlees: Je kunt dit gerecht ook maken met kip of varkensvlees. Zie hiervoor onze gerelateerde recepten “pollo pibil” en “taco’s al pastor“
Buen Provecho
Taco’s barbacoa
Dit snelle Barbacoa-rundvleesrecept is supergemakkelijk te maken in de snelkookpan, het is vol van smaak en perfect voor taco's, burrito's, salades, quesadilla's en meer!
- Snelkookpan of slow cooker
- 1 kilo runderlappen of stoofvlees
- 3 chipotles in adobo
- 1 eetlepel adobo saus (uit het blik)
- 1 ui (wit)
- 5 teentjes knoflook
- 3 limoenen (het sap)
- 2 eetlepels appelazijn
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel Mexicaanse oregano
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels zout
- peper (naar smaak)
- 500 ml water
- 12 tot 16 mais tortilla's
- rode ingelegde ui
- verse koriander (optioneel)
- 2 avocado's (optioneel)
Blend de knoflook, de chipotles, ui, limoensap, azijn, komijn, oregano, zout, peper in een blender of keukenmachine. Blend gedurende 30 seconden, of tot het helemaal glad is. Zet het mengsel opzij.
Snij het rundvlees in blokjes van zo'n 5 bij 5 cm en snij eventueel vet weg. Bak het rundvlees vervolgens aan in een pan in een beetje olie. Het vlees hoeft niet helemaal doorbakken te zijn, je hoeft het alleen dicht te schroeien.
Doe het vlees vervolgens in de snelkookpan of slow cooker (als je het hier nog niet in hebt aangebraden) en voeg de gepureerde saus en de laurierblaadjes toe. Zorg ervoor dat het vlees helemaal onder de saus staat.
Stel de snelkookpan of slow cooker in. In de snelkookpan is het vlees na 60 minuten gaar. In de slowcooker kun je kiezen voor 4 tot 5 uur op hoge temperatuur of 8 uur op lage temperatuur.
Zodra het vlees gaar is, gooi de laurierblaadjes weg.
Gebruik twee vorken om het vlees in stukjes te versnipperen.
Nu kun je de tortilla's opwarmen. Dit doe je door ze kort aan te bakken in een pan of in de magnetron te doen.
Maak de taco's op met het barbacoa vlees en de door jouw gekozen toppings! Wij hebben dit keer gekozen voor rode ingelegde ui, avocado en koriander.
Bewaartips: het barbacoa vlees is maximaal 3 dagen te bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bakje. Je kunt het ook invriezen voor maximaal 3 maanden.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.
Ik ga het recept morgen proberen! Ziet er heerlijk uit. De 500ml water heb ik bij het saus mengsel gedaan. Hopelijk is dit de bedoeling.
Leuk om te horen Janna, hopelijk heeft het gesmaakt!