Deze Pico de gallo salsa is een traditionele recept uit de Mexicaanse keuken. We schrijven hier ‘salsa’, omdat het vooral een combinatie is van fijngesneden groenten met limoensap. Pico de gallo betekent hanensnavel. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt er geen kip of haan in het gerecht voor! Het gerecht is erg populair om te gebruiken als topping bij gebraden vlees, kip, taco’s en andere gerechten. Het is zeer eenvoudig te bereiden, alle ingrediënten zijn vers en worden fijn gesneden.
Lekkere gerechten om de Pico de gallo aan toe te voegen zijn bijvoorbeeld de Tingo de pollo, Pollo pibil, Birria de Res en de Taco’s al pastor. Kortom een goede toevoeging bij veel gerechten!
Variaties Pico de gallo salsa:
- Knoflook: Je kunt er voor kiezen een teentje knoflook (of meer naar smaak) toe te voegen.
- Avocado: Voeg blokjes avocado toe aan de Pico de gallo voor een romige smaak.
- Ui: Je kunt de witte ui ook vervangen voor een rood uitje of bieslook.
Traditionele Pico de gallo salsa
Dit gerecht in de kleuren van de Mexicaanse vlag is het ideale basisgerecht om je taco’s mee af te toppen!
- 2 grote tomaten
- halve witte ui
- 1 jalapeno peper
- 1 limoen
- verse koriander (naar smaak / optioneel)
- peper en zout (naar smaak)
Was de tomaten en eventueel de koriander en laat deze uitlekken.
Pel de ui en snij deze in kleine blokjes. Snij ook de tomaten in kleine blokjes.
Snij de jalapeno in tweeën en verwijder de zaadlijsten en zaden. Snij de peper in kleine blokjes.
Optioneel: snij de koriander fijn.
Meng alles in een kom.
Snij de limoen doormidden en pers het sap uit over het mengsel.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Bewaartip: Je kunt de Pico de gallo prima 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.