Mole de Poblano wordt traditioneel gemaakt voor speciale gelegenheden. En dat is op zich logisch als je kijkt wat er allemaal in moet. Soms wel 20 ingrediënten. In ons geval; 21. Wellicht ken je mole wel, vanwege het speciale ingrediënt; chocolade! Maar geen zorgen! De smaak van de chocolade is subtiel, en bindt de andere smaken perfect.
21 ingrediënten, ik hoor je al denken; dat is veel. En dat klopt ook! Er zit echter een goede reden achter. Een van de bekendste legendes over mole dateert terug naar de vroege koloniale periode. Zo wordt verteld dat het Convent van Santa Clara op een dag te horen kreeg dat de Aarstbisschop langs zou komen. Omdat de nonnen arm waren, en weinig tijd hadden om een mooi gerecht voor de Aartsbisschop op tafel te zetten, besloten ze alle ingrediënten die ze hadden bij elkaar te zoeken. Door te improviseren met al deze ingrediënten en een gekookte kalkoen, konden ze de Aartsbisschop in ieder geval iets voorzetten. De Aartsbisschop vond het gerecht echter zo lekker, dat het gerecht een blijvertje werd.
Mole Poblano is de bekendste soort; zie je op een menukaart Mole staan, dan is de kans groot dat je mole poblano voorgeschoteld krijgt. Er zijn ook andere Mole recepten, zoals Mole Verde, die gemaakt wordt met groene pepers en pompoenzaden. In dit geval gaan we voor de Mole Poblano, die heerlijk past bij diverse vleesgerechten.
Dus.. heb jij een feestje te vieren?
Variaties Mole de Poblano
Iedereen heeft zo z’n voorkeuren over wat de perfecte Mole de Poblano saus is. Dus voel je vrij om te experimenteren met wat jij het lekkerst vindt! Je kunt bijvoorbeeld..
- Een zoetere mole maken: voeg hiervoor extra rozijnen toe of vervang ze door ahornsiroop of honing.
- De mole pittiger maken: wij vonden deze mole de poblano al lekker pittig maar je kunt het altijd pittiger maken door nog een peper (of 2) toe te voegen!
- Een mildere mole maken: kies dan voor 2 Pasilla pepers, 2 Mulato pepers en 3 Anchopepers.
- Een rokerige mole maken: vervang dan een deel van de pepers voor een chipotle in adobo saus.
- Kiezen voor meer chocolade: voeg gerust een dubbele portie chocolade toe.
- Kiezen voor kip of kalkoen: Mole de Poblano wordt meestal geserveerd met kip of kalkoen. Door de complexe smaak van de mole past dit het best.
- Kiezen voor rijst of tortilla’s: je kunt de mole serveren met kipfilet bij Mexicaanse witte rijst of in een tortilla. Ook onze Mole enchiladas en Mole kip taco’s zijn echt een aanrader!
Buen provecho!
Mole de Poblano
Chocolade als avondeten? Dit is een heerlijk, maar uitgebreide recept van een voor ons Nederlanders… vrij vreemd gerecht!
- Blender
- 4 – 5 Ancho pepers (gedroogd)
- 3 Mulato pepers (gedroogd)
- 3 Pasilla pepers (gedroogd)
- halve of kleine Ui
- 4 teentjes Knoflook
- 2-3 Tomaten
- half kopje Sesamzaadjes
- 1 theelepel Kaneel
- 1 eetlepel Mexicaanse oregano
- halve theelepel Zwarte peperkorrels
- halve theelepel Anijszaadjes
- 1/4 theelepel Korianderzaad
- 7 hele Kruidnagels
- 2 eetlepels Rozijnen
- 1/3 kopje Amandelen
- 1/3 kopje Pinda's
- 1/3 kopje Pompoenpitten
- 100 gram Pure chocolade
- 4/5 kopjes Kippenbouillon
- 2 eetlepels Olijfolie
- 1 theelepel Zout (evt. meer naar smaak)
Verwarm de oven voor op 200⁰C. Begin daarna met de pepers. Als er wat aanslag op zit, poets je dit er met een doekje af. Rooster de pepers zo’n 1 tot 2 minuten in de oven. Gebruik je liever een pan? Dan kan dat gewoon. Bak de pepers (zonder olie) dan zo’n 30 tot 40 seconden per kant aan. Zorg er wel voor dat de pepers niet verbranden. Zodra de pepers geroosterd zijn, doe je ze in een hittebestendige schaal en giet daar heet water bij, zodat de pepers zo’n 20 tot 30 minuten kunnen weken.
Maak de tomaten schoon, en rooster deze zo’n 20-30 minuten in de oven op 200⁰C.
Hak de halve ui in stukjes, en pel 6 teentjes knoflook. Bak zowel de ui als de hele teentjes knoflook aan totdat ze lichtbruin beginnen te worden. Zodra dit gedaan is, zet je het ui-knoflookmengsel opzij.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur voor. Voeg 1/3 kopje sesamzaadjes, 7 hele kruidnagels, korianderzaad, 1/2 theelepel anijszaadjes en 1/2 theelepel zwarte peperkorrels toe aan de pan. Rooster tot de sesamzaadjes goudbruin kleuren, en vergeet niet af en toe roeren. Voeg tegen het einde 1 theelepel kaneel, 1 eetlepel Mexicaanse oregano toe aan de pan en bak deze kort mee. Doe het mengsel in de blender, een keukenmachine of kruidenmolen en maal het tot een fijn poeder. Zet het fijne kruidenmengsel opzij voor later.
Reserveer 2 eetlepels sesamzaadjes voor het serveren van de mole; maal de rest zo fijn mogelijk. Zet het kruidenmengsel apart!
Inmiddels zijn de pepers goed geweekt. Proef de weekvloeistof. Als je deze lekker vindt, dan kun je het bewaren en gebruiken om de mole vloeibaar te maken. Als je het te bitter vindt, gebruik dan wat (tuinkruiden)bouillon.
Doe de pepers, samen met wat weekvloeistof of bouillon in de blender. Doe het ui-knoflookmengsel hier ook bij. Blenden maar!
Voeg de geroosterde tomaten aan de blender toe. Wederom, blenden maar!
Voeg de kruiden toe aan de blender. En driemaal is scheepsrecht, dus blenden maar. Als de saus te dik is, voeg dan wat bouillon of weekvloeistof toe.
Voeg 2 eetlepels rozijnen, 1/4 kopje amandelen, 1/3 kopje pinda’s, 1/3 kopje pompoenzaad, en 1 theelepel zout toe in de blender. Het is aan te raden om de noten van tevoren even aan te bakken!
Voeg 2 eetlepels toe aan een grote pan, en verwarm op middelhoog vuur. Eenmaal opgewarmd, kun je de mole saus toevoegen.
Zodra de saus goed warm is, voeg je de chocolade toe. Wij gebruikten 100 gram pure chocolade. Maar, wij raden je aan met 50 te beginnen en naar smaak beetjes chocolade toe te voegen.
Zodra de chocolade gesmolten en goed gemengd is met de saus, kun je de saus proeven en op smaak brengen met wat zout.
De saus is nu klaar, maar je kunt hem tot de gewenste dikte inkoken. Wij merkten dat de saus nog redelijk grof was. Je kunt de saus dus ook nog even zeven, zodat je een gladder eindresultaat krijgt.
Serveertip: De mole kun je bij elk tacorecept eten als extra saus. Hij is heerlijk bij vleesgerechten van kip!
Bewaartip: Je kunt restjes een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kan het ook in een goed afgesloten bak in de vriezer bewaren voor maximaal 6 maanden. Bij het opwarmen zal je merken dat het een redelijk vaste vorm heeft. Je kunt het dan verdunnen met wat bouillon.
Heb je dit recept gemaakt?
We zijn erg benieuwd hoe het bij jou is geworden! laat een bericht achter of tag @mexicankitchen.nl op Instagram.